Mississippi Baptist College

Clinton, MS

Project Overview

Offering the college community increased fitness and recreational opportunities, this facility also supports local health-care providers through the establishment of physician offices and rehabilitation services. Nursing and allied health educational opportunities are a key component of the project.

Project Strategy:

Developed in 1997 as a joint effort between Mississippi College and Mississippi Baptist Medical Center, the Baptist Healthplex combines the concept of physical fitness, the science of medicine, and a recreational environment.

This 106,000-square-foot facility supports the health of their community by providing rehabilitation services and physician offices. An emergent nursing curriculum provides continued educational opportunities in allied health, further benefiting the entire growing community. The Healthplex also promotes an emphatic shift in the students’ perceptions of athletics from a solely competitive-based experience to a desire to engage in fitness and wellness throughout their lifetime.

The facility’s 79,000-square-foot health club offers its members state-of-the-art amenities including:

  • Cushioned indoor track & shock-absorbent aerobics floor
  • Men’s and women’s whirlpool, steam room, and sauna
  • Cardio Theatre (treadmills, elliptical machines, StairMasters, etc.)
  • Exercise bicycles and group cycling classes
  • Four-lane, 20-meter indoor heated lap pool
  • Strength and resistance training equipment
  • Basketball and racquetball courts
  • Indoor heated therapy pool
  • Children’s fitness area
  • 25-foot climbing wall
  • Rowing machines
  • Free weights

Through its unique relationship with Baptist Health Systems, the Healthplex supplements its fitness programs with hospital-supported educational programs such as arthritis aquatics and diabetes management. A teaching kitchen was also incorporated to educate students and the community about the importance of good nutrition. 

A towering climbing wall welcomes visitors as they enter and was designed as the hub for the entire facility. It creates entryways to locker areas, the social lounge, and retail area. A panoramic view of the entire facility is available from the  second floor, further complimenting its design and creating an exciting, energetic environment for students, faculty, staff, and the community alike.